titulky mapa_ceska

DietaTour


Liberec
17. 5. | 10:00
OC FORUM LIBEREC
SOUKENNÉ NÁMĚSTÍ

DietaTour


Praha
18. 5. | 10:00
OC ARKÁDY PANKRÁC
PRAHA 4

DietaTour


Plzeň
19. 5. | 10:00
OC OLYMPIA PLZEN
PÍSECKÁ ULICE

DietaTour


České Budějovice
20. 5. | 10:00
HYPERMARKET TESCO
ČESKÉ BUDĚJOVICE

DietaTour


Brno
21. 5. | 10:00
OC OLYMPIA BRNO
U DÁLNICE 777

DietaTour


Olomouc
22. 5. | 10:00
OC ŠANTOVKA
OLOMOUC

DietaTour


Ostrava
23. 5. | 10:00
AVION SHOPPING PARK
OSTRAVA
Liberec Praha Plzeň České Budějovice Brno Olomouc Ostrava
dieta_casopis
ZPĚT
10 OTÁZEK NA Petra Havlíčka/2.část

10 OTÁZEK NA Petra Havlíčka/2.část

1) Jak je to s pravidelným jedením – stačí jíst 3x denně, nebo je důležité jíst 5x denně?

Každé jídlo, které konzumujeme, potřebuje určité množství energie na svoje zpracování. Nejvíce energie spotřebovávají bílkoviny, naopak nejméně tuky a jednoduché cukry. Největší výdej mají na svědomí všechny tři kategorie živin najednou – tedy bílkoviny, tuky i sacharidy. Nejméně náročné na enerii i zpracování jsou tučné sladkosti. Každá porce jídla tudíž má tedy jinou energetickou spotřebu. Čím je jídlo racionálněji poskládané, tím větší množství energie spotřebuje. Je prokázané, že pokud svůj denní energetický příjem rozdělím do třech porcí, spálím méně energie, než když tentýž příjem rozdělím do pěti až šesti porcí denně.

Takže odpověď je velmi logická. Pokud chci udržovat nebo snižovat váhu, je třeba najít každou možnost, kterou spotřebovávám určité množství energie, a tato možnost by navíc měla být příjemná. Samozřejmě je tady druhý aspekt, který se netýká jenom lidí obézních nebo s nadváhou, ale i těch, kteří jsou váhově v pohodě. Pravidelný vyvážený příjem energie ve dvou až třech hodinách zajišťuje i stabilní hladinu krevního cukru a tím pádem i stabilní výkonnost a trvalý pocit, že se cítím dobře.

2) Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?

Říká se to, ale na rovinu, já si to nemyslím. Snídaně má stejný význam jako oběd a večeře. Bohužel její absence může způsobit zcela zásadní problém. Ráno se sice budíme ve stavu relativně zregenerovaném, pokud jsme si dali tu správnou večeři a měli jsme kvalitní spánek. Nicméně se probouzíme do aktivity a nějakou energii na rozjezd budeme potřebovat. Máme možná dostatek energie ve svalech, ale ta je tam více méně pouze pro svalovou práci. Po ránu už ale nemáme dostatek energie v krvi a v játrech, ze kterých se cukr do krve doplňuje. Pro udržení výkonnosti a dobrého pocitu je nezbytně nutné začít s dodávkou energie už od rána. Ten, kdo nesnídá, si způsobuje jednu věc: „Když mám energie málo, musím začít šetřit,“ takže po čase (několika letech nesnídání) se člověk dostane do problému, že jeho metabolismus trénovaný hladověním už do rána začne šetřit, tzn. začne se zpomalovat.

A druhým problémem, který s tím úzce souvisí, je to, že si dostatek energie zajistit musím. A to se děje prostřednictvím stresových hormonů, které se při nedostatku energie začínají vyplavovat. Tyto stresové hormony zároveň způsobí, že vymizí pocit hladu. Spousta z vás se mnou teď bude souhlasit v tom, že velmi dobře znají pocit, že když se ráno nenasnídají, nemají hlad až do poledne. Ale pokud se nasnídají, musí pravidelně jíst. Takže pokud nejste zvyklí snídat, přežijete do oběda bez problémů, ale večer vybílíte lednici. Přecpete se, váš organismusm nestihne vše zpracovat, velkou část energie se uloží do tuků, protože tak velké množství paliva najednou není schopen naráz zpracovat. Ráno opět nebudeme mít hlad, protože energie nebude zpracována a tak dále. Logickým důsledkem je nárůst váhy. Neřekl bych tedy, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, přesto ji však nepřeceňujme, protože má opravdu stejný význam jako jídla ostatní. Pro někoho je možná nejdůležitějším jídlem dne, ale pro jiného, třeba člověka manuálně pracujícího to může být například večeře.

3) Kdy bych si měla dát poslední jídlo před spaním?

Kolem večeře panuje spousta dogmat. Jedním z nejhorších je jíst naposledy v pět hodin. Vždy je potřeba přihlížet k tomu, jakým životním stylem člověk žije. Ale vždy by mělo být zásadní to, že spánek je nejhlubší a nejlepší formou regenerace organismu a spánek může být kvalitní pouze za situace, že organismus a především mozek mají stále dostatek energie. Což je utopií v případě, že si v pět dám lehkou večeři a do půlnoci či do jedné budu aktivní. Spánek bude přerušovaný, povrchový, neregenerující, a to z toho důvodu, že si organismus bude zajišťovat energii prostřednictvím vysoké hladiny stresových hormonů, které ale neumožňují našemu organismu dostatečně odpočívat. Když má malé dítě hlad, tak se vzbudí, zvíře v přírodě, když se nažere, jde spát.

Děti ve školce po obědě spí. Jižní národy mají siestu. Jenom u nás se z nějakého neudaného důvodu hlásá, že po jídle se spát nesmí. Pokud jde o to co nejvíce lidi vystresovat a zničit, pak je tato teze v pořádku, ale pokud má organismus odpočívat, potřebuje živiny na regeneraci. Takže v závislosti na tom, jaký typ jídla si dám, by doba, která by měla uplynout od večeře do spaní, neměla být delší než dvě až tři hodiny. Večeře by měla být lehčí, dobře stravitelná a měla by obsahovat méně tuků než např. oběd nebo snídaně. Tuky trávení jídla výrazně prodlužují a zatěžují žaludek, proto se nám dobře spí po lehčím netučném jídle, ale po třistagramovém steaku nemůže usnout téměř nikdo. Proto i u večeře přemýšlejte, co si dáte a kdy si to dáte. Pokud jste zvyklí pracovat dlouho do noci (což samozřejmě není optimální), pak tělu musíte dodávat energii i během pozdějších večerních hodin. Zvolte potom jako druhou večeři lehce stravitelné, trávicí trakt nezatěžující jídlo, např. bílý jogurt s ovocem.

4) Můžu jíst ovoce večer?

A proč bych nemohl? Rád bych slyšel logické logické zdůvodnění toho, proč se večer nesmí ovoce. Neustále mě udivuje to, kde se vzalo a proč by měl tento zákaz platit. V minulosti člověk konzumoval tak, že si utrhl jablko nebo hrušku tehdy, když šel kolem stromu a neřešil, jestli je ráno nebo večer. Naopak bych řekl, že ovoce je velice vhodné jako odpolední svačina, ale i druhá večeře v situaícch, kdy je člověk dlouho aktivní do nočních hodin. Trocha dobře využitelné energie, která nijak zvlášť nezatíží trávicí trakt, je důležitá. Ovoce je vhodné konzumovat, kdykoliv máte čas a chuť. Jen je třeba si uvědomit, že je zdrojem dobře využitelné energie, a musí tedy nějakým způsobem zapadat do konceptu našeho energetického a živinového přijmu. Mám klienta, který se díky ovoci vyjedl až na 150 kg, ale nebyla to vina těch lahodných plodů, ale nezřízeného jedlíka, který jich zkonzumoval denně až 6 kg!

Denně je vhodné připravit si dvě porce ovoce, pokud možno sezonního, které bylo vyprodukované přirozeným způsobem, na slunci, nikoli při umělém osvětlení, neputovalo k nám tisíce kilometrů, a tudíž má dostatek vitaminů i dalších živin, které náš organismus potřebuje. Takže v létě je dobré konzumovat plody, které zrovna dozrávají – třešně, maliny, borůvky, rybíz, později jablka, hrušky, švestky, v zimě se musíme spolehnout na uskladněné zásoby v podobě jablek a hrušek a doplnit vitaminový mix např. o citrusy. Nechápu, proč někteří lidé v létě konzumují pomeranče, mandarinky a jiné tropické ovoce, když je všude na pultech čerstvé sezonní ovoce. Vždycky bychom se měli držet zásady, že tam, kde se náš organismus vyvíjel, je určitý druh potravin, a na ten je náš organimus zvyklý, a proto bychom mu měli dávat přednost. Tyto potraviny by také měly tvořit základ jídelníčku a exotika by ho měla jen obohacovat.

Pro příklad uvádím, kolik kalorií mají jednotlivé druhy ovoce:

Spočítáno ve 100 g:
ananas – 196 kJ/ 47 kcal
banán – 386 kJ/ 92 kcal
borůvky – 176 kJ/ 42 kcal
broskve – 180 kJ/ 43 kcal
hrozny – 289 kJ/ 69 kcal
hrušky – 276 kJ/ 66 kcal
jablka – 255 kJ/ 61 kcal
jahody – 147 kJ/ 35 kcal
kiwi – 238 kJ/ 57 kcal
maliny – 240 kJ/ 57 kcal
mandarinky – 182 kJ/ 43 kcal
meloun vodní – 110 kJ/ 26 kcal
meruňky – 201 kJ/ 48 kcal
ostružiny – 200 kJ/ 48 kcal
pomeranče – 196 kJ/ 47 kcal
švestky – 283 kJ/67 kcal

5) Stačí, když si dám k večeři maso a salát?

Ne. Stačí vám, když si v zimě vezmete pouze boty a podprsenku? Také potřebujete mít kompletní garderobu. A ošidit svoje tělo o energii a živiny před nejdůležitější regenerační fází mi přijde jako holý nesmysl. Naši dědečkové a babičky, kteří celý den manuálně pracovali, věděli, že večeře musí být tím nejvydatnějším jídlem z celého dne. Aby jejich tělesné schránky do rána zregenerovaly a načerpaly dostatek energie na další den. My sice manuálně nepracujeme, nicméně energii spotřebováváme a svoje tělo opotřebováváme neaktivitou a stresem. Vzhledem k tomu, že sacharidy se spalují stále a jsou jediným palivem pro náš centrální nervový systém, který přes den dostává zabrat, tak noční hladovění opravdu není zárukou stabilního zdravého rozumu. Pokud u vás ovšem převládají reakce emotivní nad rozumovými, není nic lepšího než sacharidy vyloučit nejen večer, ale i během celého dne. Věřím, že nadcházející osamocení, které se dozajista dostaví, neboť s vámi nikdo nevydrží, bude tím nejlepším lékem, jak vzít sacharidy na milost a uvědomit si, že bez nich to opravdu nejde, a nejen večer. To ale neznamená, že večer si dáte nejen přílohu, ale ještě dezert a kousek čokolády. Speciálně večer potřebujeme sacharidy, které nás budou zásobovat delší dobu, a to rozhodně dezert, bonbon, ani čokoláda nedokážou.

6) Jak mám jíst zdravě, když mám potíže se zažíváním?

Pokud mě trápí nějaký problém, který vnímám jako zdravotní, tak bych měl nejdřív navštívit svého lékaře, který posoudí, jakou příčinu mají mé potíže. Jde-li o onemocnění, rozhodne o léčbě. V případě, že můj problém je psychosomatického původu, je potřeba na něm začít výrazně pracovat, aby se z něj v budoucnu nestal problém zdravotní. Tzn. pokud mi lékař řekne, že mé zažívací obtíže jsou psychického rázu, tak se na něj rozhodně nebudu dívat jako na „blázna“, který neví, co povídá, poprosím o kontakt na psychologa a začnu se soustředit na svou hlavu.
Pokud zažívací obtíže mají reálnou medicínskou příčinu, nikdy nedoporučuji experimentovat a vždy se svěřit do rukou odborníkovi. Mnohdy se jedná i o kombinaci různých onemocnění, u nichž doporučení na stravování mohou být i protichůdná. Takže odborník je ten, kdo by měl být schopen vám dát dohromady stravování. A v tomto případě je to jen málokdy výživový poradce. Nejprve je důležité vyřešit zdravotní, případně psychický problém, a teprve až pak přichází na řadu jídlo.

Co dělat, pokud trpím plynatostí?

Plynatost trápí řadu z nás a může mít různé příčiny. Řešení nebývá vždy jednoduché. Léky proti nadýmání většinou moc nepomáhají. Jde o to rozlišit, zda se jedná o plynatost běžnou, kde tvorba plynů v trávicím traktu je naproto přirozená, anebo o plynatost nepřirozenou, doprovázenou ještě dalšími komplikacemi, například křečemi, zácpou nebo průjmem. V každém případě, pokud máte podezření, že není vše v pořádku, je dobré navštívit lékaře a nechat si vyšetřit trávicí trakt. Speciálně v situacích, kdy se objevují další příznaky špatné funkce zažívání. Pro vyloučení nevhodných stravovacích návyků, které mohou být za plynatostí, doporučuji držet se racionální stravy rozdělené do pěti až šesti jídel, které budeme konzumovat v pohodě, a po kterých si odpočineme. Někdy také pomůže udělat analýzu, kdy se zažívací potíže objevují. Zda pouze v pracovních dnech a o víkendu je klid, nebo je úplně jedno, zda se problémy objeví v pracovní či volný den. Pokud zjistím, že o víkendu žádné zažívací problémy nemám – věc je jasná – a opatření jsou velmi jednoduchá a jsou popsaná výše. Pokud je mi zle neustále, a vím, že v rodině všechno funguje tak, jak má, pak problém bude asi někde jinde. Ale pro jistotu se podívejte na to, zda o víkendu náhodou nekonzumujete těžká, tučná jídla připravená na velkém množství tuku. Pro zmírnění zažívacích obtíží je možno vyzkoušet i doplňky obsahující přírodní rozpustnou i nerozpustnou vlákninu v kombinaci s bakteriemi mléčného kvašení nebo např. aloe vera.

Co dělat, pokud trpím průjmy?

Pokud se objeví průjmová onemocněnní a trvají déle než dva dny, je nezbytně nutné okamžitě navštívit lékaře a tento problém začít řešit s ním. Zde rada výživáře asi nebude co platná, neboť se může jednat o bakteriální nebo virové onemocnění či nějakou otravu.

Co dělat, pokud trpím zacpami?

Zácpy trápí většinou lidi ve stresu nebo chronické dietářky. Stres je poměrně logickou příčinou, protože pokud přesahuje unosnou míru, tak ani náš trávicí systém nemůže dobře fungovat a zácpa je jednou z věcí, která se může objevit. Rovněž lidé, kteří standardně drží nějaké diety, omezují objem i energetickou hodnotu jídla, mohou mít podobné potíže, je logické, že střevo nemá dostatek energie na svoji funkci a ani v něm není dostatečný objem, který by mohlo vyprazdňovat. I střevo je orgán, který potřebuje být stimulován a zároveň potřebuje mít dostatek energie, aby mohl správně fungovat. Za prvé je potřeba začít správně jíst, vybírat jídla objemnější, s větším obsahem vlákniny rozpustné i nerozpustné (jak výrobky z celozrnných cereálií, tak ovoce, zeleninu a luštěniny), za druhé dostatečně pít, za třetí můžeme přidat bakterie mléčného kvašení a za čtvrté z vyprazdnonvání udělat rituál. I když se nám možná nechce, tak si jít na toaletu sednout, chvíli na ní vydržet a zkusit zapnout břišní lis. Pokud i při dobrém stravovování s dostatkem vlákniny a dostatečným energetickým příjmem bude zácpa přetrvávat, doporučuji navštívit lékaře.

V případě, že člověk ví, že při změně prostředí trpí na zažívací potíže, je třeba se předem připravit. Doporučuji např. čaj ze senny a nebo psyllium v kombinaci s lactobacilem.

Co dělat, když trpím zánětlivým onemocněním střev?

Zánětlivé onemocnění střev je velmi závažným onemocněním, kdy je potřeba i kromě léčby striktně dodržovat pravidla výživy, která se liší podle toho, zda se jedná o fázi akutního projevu onemocnění nebo o fázi, kdy příznaky odezní, tzv. remisi.

V akutní fázi, kdy nemoc manifestačně probíhá, je třeba konzumovat téměř zcela bezezbytkovou stravu. To znamená z jídelníčku vyřadit vše, co by mohlo dráždit střevo v místě zánětu a zhoršovat tak průběh onemocnění. Jedná se především o vyloučení všech potravin s obsahem nestravitelné vlákniny (celozrnné výrobky), luštěniny, ořechy, semínka. Ovoce a zeleninu lze konzumovat pouze bez slupek a jadérek, nejlépe lehce povařené. Dále je třeba vyloučit jídla těžce stravitelná – tzn. Tučná a smažená jídla, čokoládu, průmyslově ztužené tuky, konzervovaná a příliš kořeněná jídla, ale například i kůrku z bílého pečiva. Jedná se vlastně o pravý opak toho, co vnímáme jako zdravou výživu. Z nápojů je třeba vyloučit potenciálně dráždivé tekutiny – tj. alkohol, kávu, silné černé, zelené a bílé čaje a sycené nápoje.

Ve fázi remise, tj. v období klidu, kdy příznaky nemoci nevnímáme, je možno stravu lehce „ozdravit“ přiměřeným a hlídaným množstvím celozrnných potravin, ovoce a zeleniny. Nicméně, potravinám, které považujeme za všeobecně nezdravé, je třeba se definitivně vyhýbat a nepokoušet osud. Jedná se totiž o onemocnění tak závažné, že v kritických případech je nutné část postiženého střeva odoperovat a ani to není zárukou, že se nemoc neobjeví jinde znova.

Pokud se zánět střev v jakékoli podobě objeví, je velmi vhodné svěřit svou výživu do rukou odborníka a raději sám neexperimentovat.

7) Jak mám hubnout s poruchou štítné žlázy?

Velmi často slýcháme povzdech: „ Mám nemocnou štítnou žlázu, proto jsem tlustá.“ Hypofunkce štítné žlázy postihuje především ženy, od dětství až po pozdní dospělost. Mezi nejčastější projevy hypofunkce štítné žlázy patří skutečně nárůst váhy, vysoký stupeň únavy, nízký krevní tlak, zimomřivost a objevuje se i suchá šupinková kůže. Z uvedeného je patrné, že hypofunkce štíné žlázy skutečně může způsobit poměrně rychlý nárůst váhy. Ten je způsoben nedostatečnou produkcí hormonů štítné žlázy a snížením energetického výdeje a špatným využitím kyslíku v organismu. Pokud se ovšem hypofunkce štítné žlázy včas objeví a správně zaléčí, není důvod k tomu, aby váha dále narůstala. Jinými slovy, ve fázi stabilizovaných hladin hormonů štítné žlázy už není možno vymlouvat se na to, že za nárůst váhy může toto onemocnění. Takže pokud je štítná žláza správně zaléčená, což se pozná z hodnot TSH a hormonů štítné žlázy v krvi, je možno hubnout tak, jako kdybychom tímto onemocněním netrpěli. Samozřejmě razantní a špatně postavené diety mohou průběh nemoci zhoršit, což následně může vyžadovat zvýšenou medikaci. Proto je potřeba postupovat stejně jako při jiném hubnutí, uvážlivě a rozumně, a nesnažit se nárůst váhy, který zapříčinila hypofunkce štítné žlázy, řešit příliš razantně a rychle.

8) Jak mám hubnout, když mám diabetes?

Je potřeba rozlišit, zda se jedná o diabetes I. nebo II. typu. Prvním typem se zabývat nebudeme. Je to onemocnění, při kterém dochází k částečnému nebo celkovému vymizení produkce inzulinu. Takže ten je pak nutno podávat pomocí medikace. Diabetes II. typu je onemocnění, jehož příčinou je na začátku snížená vnímavost buněk vůči inzulinu (kdy jeho produkce je zcela zachovaná), kdy na něj buňky špatně reagují (jsou rezistentní), a pro zabudování živin, především cukru, je inzulinu potřeba stále větší množství. Diabetes II. typu není, jak se mnozí domnívají, vyvolán přílišnou konzumací cukru, ale ve většině případů obezitou typu jablko, kdy útrobní tuk produkuje hormony způsobující výše zmíněnou rezistenci buněk. Dobrou zprávou je to, že na rozdíl od diabetu I. typu je II. typ zvratný, tzn. při dodržování správných stravovacích zásad a vhodného pohybového režimu je možno upravit stav do normálu. Podmínkou je ovšem redukce váhy, a to především v rizikové oblasti břicha.

Můžeme říci, že u diabetu II. typu lze postupovat podle podobných principů jako u klasické redukce váhy, jen je třeba velmi pečlivě zvolit dávku sacharidů, která odpovídá tělesnému typu a zatížení nemocného s diabetem. Tyto sacharidy je nutné správně rozdělit v průběhu celého dne. Je potřeba vybírat nejen sacharidy s nízkým glykemickým indexem, ale i jejich vhodnou dávku v každé jednotlivé porci. Neboli řešit tzv. glykemickou nálož každého jídla. Dietu při diabetu II. typu by si člověk neměl skládat sám, ale vždy by ji měl konzultovat s lékařem, dietní sestrou nebo odborníkem na výživu. V žádném případě nedoporučuji samozvané odborníky, kteří se specializují pouze na redukci váhy nebo mají připravené jednorázové jídelníčky, které vytahují ze šuplíku na požádání. V minulosti se říkalo, že u diabetu II. typu je zásadní podmínkou maximálně omezit množství sacharidů a chybějící energii nahradit tuky a bílkovinami. Osobně to považuji za velký omyl, neboť organismus vždy potřebuje určité množství cukru a jeho nedostatek v důsledku výroby z necukerných zdrojů může paradoxně výrazně rozkolísat hladinu krevního cukru. Navíc tuky jsou rizikovým faktorem vzniku diabetu II. typu. Takže to, co bychom měli především zásadně omezit, jsou nasycené tuky, vyloučit jednoduché cukry a soustředit se na kvalitní sacharidy, jak jsem uvedl výše, a doporučené množství bílkovin a správných tuků.

Znovu zdůrazňuju, že stravování pro diabetika jak I., tak II. typu by vždy měl řešit odborník nejlépe ve spolupráci s ošetřujícícm diabetologem.

10) Mohu při hubnutí pít kávu či alkohol?

Pokaždé, když slyším otázku, zda mohu při hubnutí pít kávu, mám pocit, že ani mně ani Kateřinu v pořadu Jste to, co jíte, dotyčný moc neposlouchal. My jsme kávě nedali punc něčeho, co se při hubnutí pít nesmí. Takže si dáme opakování – kávu jsme zakazovali pít pouze

Káva:

Káva není vhodná jen pro lidi s vysokým krevním tlakem či onemocněním srdce, rovněž může zamaskovat únavu, takže pak při dietě není zřejmé, jak se člověk doopravdy cítí. Já osobně nepatřím mezi ty, kteří by proti kávě měli výraznější námitky. Jsem milovníkem kvalitní kávy. Pokud je správně připravená od sklizně přes pražení, mletí až po přípravu vlastní kávy. Má vysoký obsah antioxidantů a řadu prokazatelných zdravotně-preventivních efektů, včetně prevence diabetu II. typu a Alzheimerovy choroby. Problematický u kávy je pouze obsah kofeinu, a to nejen pro lidi s vysokým krevním tlakem nebo onemocněním srdce, jak jsem již uvedl. Může uškodit i těm, kteří se léčí s nějakým psychickým onemocněním. Pokud káva při hubnutí neslouží jako něco, co nám zamaskuje únavu a kopne do nás v případě, že už vůbec nemůžeme, pak nevidím důvod, proč by člověk nemohl vypít při správném pitném režimu tři šálky kvalitní kávy denně. A pokud hovořím o kvalitní kávě, tak mám na mysli samozřejmě pravé ristretto a nebo espreso bez mléka. Takto připravená káva má energetickou hodnotu téměř nulovou. Jinou otázkou je ovšem latte, cappuccino a jiné pochutiny připravené z kávy. Ty už se s hubnoucím režimem příliš nekamarádí.

Ristretto – 210 kJ/50 kcal
Espreso – 210 kJ/50 kcal
turecká káva s cukrem – 186 kJ/44 kcal
káva s mlékem – 242 kJ/58 kcal
cappuccino neslazené – 126 kJ/30 kcal
caffé latte – 294 kJ/70 kcal

Alkohol:

Já osobně ho v dietě nedoporučuji, neboť alkohol zhoršuje přeměnu tuků v játrech a ty se následně zpětně ukládají. Navíc čistý alkohol má energetickou hodnotu blízkou tukům, tzn. alkohol je nositelem poměrně významného množství energie. Nejhorší praktikou je „zahánění hladu“ pomocí alkoholu, jak dokonce doporučuje jedna naše přední odbornice na výživu. Navíc alkohol organismus zatěžuje. Přesto je pravdou, že velmi malé množství alkoholu (1dcl kvalitního vína či jedno malé pivo) mají preventivní účinek v boji proti kardiovaskulárním onemocněním. Nicméně doporučuji pít preventivně až poté, kdy se vaše váha vrátí do normálu. Do té doby bude dostatečnou prevencí kardiovaskulárních onemocnění kvalitní strava a dostatek pohybu.

1 malé pivo – 539 kJ/128 kcal
1 velké pivo – 816 kJ/194 kcal
1 dcl bílého vína – 310 kJ/74 kcal
1 dcl červeného vína – 276 kJ/66 kcal
1 dcl sektu – 331 kJ/79 kcal
1 panák whisky – 209 kJ/50 kcal
1 panák čokoládového likéru – 238 kJ/57 kcal

9) Mohu hubnout, když kojím?

V průběhu těhotenství si ženský organismus ukládá část energie ve formě tukových zásob, a to proto, aby vykryl energeticky vysoce náročný proces tvorby mateřského mléka. Nicméně tento přírůstek tuku by neměl být nijak zásadní, tzn. celkový váhový přírůstek v těhotenství u ženy, která má optimální váhu, by měl být kolem 10–12 kg. Větší nárůst váhy je patologický a je potřeba řešit, zda je způsoben příliš vysokou konzumací, držením nízkoenergetických diet před těhotenstvím, stresovým průběhem těhotenství, těhotenským diabetem, nebo zda se jedná o celkovou velmi vážnou poruchu, která je spojena s nárůstem váhy, zadržováním vody, výrazným vzestupem krevního tlaku a ohrožením plodu na životě.

Pokud vše probíhalo normálně a přírůstek tuku byl přiměřený, pak při plném kojení, kdy matka respektuje zásady zdravé výživy, nesnaží se o razantní hubnutí, ale nepřejídá se, pozvolna klesá k původní váze.

Zásadně varuji před tím snažit se o co nejrychlejší navrácení do původní váhy, kdy matka razantně omezuje jídlo a přidává intenzivní cvičení. Výsledkem těchto hokus pokusů bývá velmi často to, že dítěti po čase živiny obsažené v mléce přestávají stačit, dítě pláče, matka je nervózní a laktace po čase ustává. Tím si matka způsobuje dva dost závažné problémy.

Tím prvním je to, že pokles váhy se po předčasně ukončené laktaci zastavuje, což může být pro ni nepříjemné, ale lze to později napravit.

2) Druhý problém může být vážnější. Podle doporučení pediatrů je velmi žádoucí, aby dítě bylo do šesti měsíců plně kojené, a až po uplynutí této doby přišly na řadu příkrmy. Je všeobecně známo, že pokud dochází k přechodu na náhradní stravu velmi záhy po porodu, dítě může mít jednak imunitní problémy a jednak se z něj může stát tzv. sunarové dítě, jinými slovy, že mu matka založí na nadváhu již v kojeneckém věku.

Proto je třeba zaměřit se na kvalitní stravování hned od počátku těhotenství. Po uplynutí problematického období, kdy je budoucí matka zmítána různými chutěmi, nevolnostmi, nechutenstvím, je vhodné stravu vyladit tak, aby váhový přírůstek byl optimální. Samozřejmě by nastávající maminka měla mít na počátku těhotenství optimální váhu a cítit se v dobré fyzické a psychické kondici, aby těhotenství probíhalo pokud možno bez komplikací. Zároveň by se také měla smířit s tím, že hned po porodu nepůjdou nabraná kila dolů, ale že je potřeba počítat s určitým časovým horizontem. A také si uvědomit, že je velmi naivní doufat v to, že po těhotenství bude postava naprosto stejná jako před ním. Těhotenství velmi často postavu ženy dotvaruje do definitivní podoby.

Mějte neustále na paměti, že šťastná a spokojená matka rovná se šťastné a pohodové dítě. Pokud je matka unavená, přetažená, nervózní, těžko může chtít, aby měla v postýlce hodné zlatíčko. Dítě nálady své matky vnímá od počátku a na základě toho se pak i samo chová a reaguje.

NAHORU

Další články z rubriky

5. ročník Dietatour je za námi!

5. ročník Dietatour je za námi!

28. 5. 2014 | Kamion plný rad o zdravém životním stylu vyrazil do největších měst po celé České republice.

DIETATOUR 2014

DIETATOUR 2014

15. 5. 2014 | Časopis Dieta vyráží za vámi! Pátý ročník Dietatour je tu! Kamion plný rad o zdravém životním stylu…

10 OTÁZEK NA Petra Havlíčka/1.část

10 OTÁZEK NA Petra Havlíčka/1.část

12. 5. 2014 |

Jak se hubne v Česku  aneb proč vyráží časopis Dieta na cesty s pojízdnou poradnou

Jak se hubne v Česku aneb proč vyráží časopis…

9. 5. 2014 | Položila jsem si tu otázku ještě předtím, než jsme s projektem Dietatour začali. A odpověď nebyla…

facebook
vyherci_souteze
prvni_vyherce
EvaHorká
prvni_vyherce
BarboraBeerová
prvni_vyherce
MarieBenešová

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI